Πολλά είναι τα δωρεάν λογισμικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στο lockdown για διευκόλυνση της επικοινωνίας μας, είτε με συγγενείς και φίλους, είτε για τη δουλειά μας. Ακόμα περισσότερες είναι οι premium λειτουργίες που προσφέρουν οι επί πληρωμή εκδόσεις των λογισμικών αυτών. Σας παρουσιάζουμε μια σύντομη επισκόπηση όλων αυτών των εργαλείων δίνοντας σημασία στις μεταξύ τους διαφορές και στην επαγγελματική τους χρήση.
Πρώτα από όλα χρειάζεστε μια καλή εξωτερική web camera και ένα καλό εξωτερικό μικρόφωνο.
Viber – Messenger – WhatsApp
Μάλλον ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Δωρεάν λογισμικά τα οποία διαθέτουν οι περισσότεροι. Το Viber θεωρείται πιο “επαγγελματικό”. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι και το Viber και το Messenger τα χρησιμοποιούμε και στην καθημερινή μας επικοινωνία – κυρίως – με φίλους και φίλες. Δεν συνίστανται για επαγγελματική χρήση.
- Χρησιμοποιείστε τα για σύντομη ανταλλαγή αρχείων κειμένου (π.χ. pdf)
- Αποφύγετε την αποστολή και λήψη αρχείων εικόνας και βίντεο. Ειδικά το Messenger, “συμπιέζει” τόσο πολύ τα αρχεία εικόνας και βίντεο που χάνουν εμφανώς σε ανάλυση και ποιότητα.
Το WhatsApp πρόσφατα αγοράστηκε από το Facebook, οπότε θα αποκτήσει ολοένα και περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το Messenger. Είναι πιο χρήσιμο για επικοινωνία με συνεργάτες στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη (στις περισσότερες χώρες) αλλά και στην Αμερική, σε αντίθεση με την Ελλάδα, πιο πολύ χρησιμοποιείται το WhatsApp παρά το Viber. Μην τα χρησιμοποιείτε ωστόσο για online meetings και video conferences. Δεν είναι εφαρμογές σχεδιασμένες για video conferences και μάλλον δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι από την ποιότητα σύνδεσης.
Zoom
Καταπληκτικό λογισμικό για εταιρείες που κάνουν συχνά video conferences.
- Διαθέτει διαχειριστική πλατφόρμα (σε αντίθεση με Viber και Messneger) προγραμματισμού video conferences.
- Μπορείτε να οργανώσετε όλες τις τηλεδιασκέψεις σας σε ένα calendar, να στέλνετε το link σύνδεσης (μαζί με έναν κωδικό, για λόγους ασφαλείας), ακόμα και να επεξεργάζεστε το online meeting αλλάζοντας λεπτομέρειες ή επικοινωνία.
- Η free έκδοση του Zoom δίνει το δικαίωμα για 40λεπτες συνδέσεις (στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε επεκταθεί, πολύ πιθανό να γίνει ξανά αυτή η επέκταση), η premium έκδοση δίνει το δικαίωμα για πολύωρα meetings.
- Μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε το online meeting αλλά και να εκπέμψετε live στο Youtube ή στο Facebook.
- Περιλαμβάνει λειτουργία chat, ανταλλαγής αρχείων αλλά και λειτουργία διαμοιρασμού οθόνης (screen sharing).
- Εκτός από τα Meetings, το Zoom διαθέτει και τη λειτουργία των Webinars, κάτι το οποίο είναι επίσης πολύ χρήσιμο για όσες επιχειρήσεις (γυμναστήρια, σχολές χορού και yoga/pilates) θέλουν να διοργανώνουν επί πληρωμή Webinars.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Zoom: Είναι πολύ ελαφρύ, δεν κολλάει σχεδόν ποτέ, απαιτεί την εγκατάσταση μιας πολύ μικρής εφαρμογής, είναι εύκολο στη χρήση, ενσωματώνεται με embed code σε ιστοσελίδες. Διατίθεται επίσης διασύνδεση (integration) με Slack και Zapier.
Microsoft Teams
Ίσως είναι το πλέον ιδανικό λογισμικό για λειτουργία τάξης (classroom). Το συνιστούμε στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών οργανισμών, όπου οι συμμετέχοντες θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία που έχουν διαμοιραστεί στο παρελθόν και για επαγγελματίες που δουλεύουν ομαδικά πάνω σε συγκεκριμένα projects.
Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες ομάδες θέλετε, όπου σε κάθε ομάδα μπορείτε να προσθέσετε όσα άτομα θέλετε. Διαθέτει Desktop εφαρμογή. Είναι δύσκολο στη χρήση, αν μιλάμε για μη έμπειρους χρήστες του διαδικτύου.
Skype For Business
Μετά από συνεχείς αλλαγές και προσαρμογές, πλέον το Skype for Business έρχεται μαζί με το Microsoft Teams (δωρεάν) ή με άλλα λογισμικά της Microsoft (π.χ. Microsoft 365). Αυτή η σύνδεση με το Microsoft Teams, ίσως αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, της χρήσης του Skype σε επιχειρήσεις.
Συμπερασματικά:
- Για απλή ανταλλαγή αρχείων (όχι όμως εικόνων ή βίντεο) χρησιμοποιείστε Viber, Messenger, WhatsApp.
- Για video conferences και online meetings αλλά και για Webinars που θα πληρώνουν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιήστε το Zoom.
- Για πλήρη λειτουργία επιχείρησης, με ομάδες, με εργαζόμενους, με πελάτες, με projects, κ.λ.π., χρησιμοποιείστε το Microsoft Teams.
Σε επόμενο άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα του Slack, ενός λογισμικού που κερδίζει έδαφος τον τελευταίο καιρό στις επιχειρήσεις.
Στάθης Κατσούλας , Web Developer & Digital Marketing Specialist.