Το Facebook, το Instagram αλλά και το Twitter και το Snapchat έχουν ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια βελτιστοποίησης του τρόπου με τον οποίο προβάλλονται τα βίντεο στις συγκεκριμένες πλατφόρμες.
“Οι καταναλωτές, ειδικά οι νέοι σε ηλικία, παρακολουθούν βίντεο σε περισσότερες συσκευές και περισσότερο από ποτέ, έτσι είναι λογικό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να θέλουν να τους αποσπάσουν την προσοχή” λέει η Debra Aho Williamson που είναι συγγραφέας του “Video Advertising in Social Media 2017: Showtime for Facebook, Snapchat and Twitter.” Στην ίδια μελέτη, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για διαφημιστικά βίντεο έχουνα αυξηθεί φέτος, περίπου κατά 25%, σε σχέση με το 2016.
Ήδη η διαφήμιση μέσω βίντεο κερδίζει έδαφος, είτε μιλάμε για το Youtube είτε για άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η προβολή ενός βίντεο έχει αρκετά πλεονεκτήματα:
- Είναι πιο πιθανό να κερδίσει τον υποψήφιο πελάτη, ειδικά στην περίπτωση που μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα έχει προβληθεί ένα σενάριο με αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον.
- Ο όγκος της πληροφορίας που διαχέεται στο διαδίκτυο, έκανε τους χρήστες να διαβάζουν λιγότερο κείμενο, να δίνουν προσοχή σε λιγότερες εικόνες και να παρακολουθούν περισσότερα – μικρά ωστόσο – βίντεο.
- Ένα βίντεο μπορεί να “συγκινήσει” περισσότερο τον χρήστη, εμπλουτισμένο φυσικά από ένα έξυπνο σενάριο, συγκινόμενο με μια “ξερή” εικόνα.
Ωστόσο, η παρουσίαση βίντεο μέσα από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει και ορισμένα μειονεκτήματα / δυσκολίες:
- Ένα καλό βίντεο είναι αρκετά πιο δύσκολο να δημιουργηθεί, σε σχέση με μια καλή εικόνα.
- Το βίντεο για να είναι αξιόλογο και αξιόπιστο, θα πρέπει να δοθεί χρόνος από τον δημιουργό, να υπάρχει σενάριο και στόχος, σε γενικές γραμμές να είναι κάτι για το οποίο θα έχει υπάρξει μελέτη.
- Η χρήσιμη πληροφορία στο βίντεο, πρέπει να παρέχεται όσο ακόμα το ενδιαφέρον του χρήστη είναι ενεργό και η προσοχή του χρήστη είναι στα μέγιστα επίπεδα. Να έχουμε υπόψιν, ότι η προσοχή αυτή, όσο αναπαράγεται το βίντεο, “πέφτει”.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε εικόνα ή βίντεο. Ο συνδυασμός και των δύο, είναι κάτι το οποίο προτείνουμε εμείς.
Άλλες φορές είναι καλύτερη η εικόνα, άλλες φορές είναι καλύτερο το βίντεο. Εξαρτάται από το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε (ηλικία, συσκευές από τις οποίες μπαίνει στο διαδίκτυο), από το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλουμε να προωθήσουμε, κλπ.
Σε κάθε περίπτωση τα βίντεο δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια γιατί κουράζουν τον χρήστη. Μέχρι δύο λεπτά, είναι αρκετά, προκειμένου να μεταδώσουμε στον χρήστη / πελάτη αυτό που θέλουμε.
Το 65% των χρηστών που θα δουν τα τρία πρώτα δευτερόλεπτα ενός βίντεο, θα δουν τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα, ενώ το 45% από όσους δουν δέκα δευτερόλεπτα από το βίντεο θα δουν συνολικά τουλάχιστον τριάντα δευτερόλεπτα. (Facebook, 2016).
Ένα βίντεο στο Facebook λαμβάνει 135% περισσότερο organic reach σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τύπο post στο Facebook. (Socialbakers, 2015).
Ένα βίντεο στο Twitter γίνεται 6 φορές retweet σε σχέση με μια gif εικόνα που γίνεται 3 φορές retweet. (Twitter, 2016).
Συμπέρασμα: Χωρίς αμφιβολία η σωστή χρήση βίντεο, προτείνεται από τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν τρόπος επικοινωνίας καλύτερος σε σχέση με το συνηθισμένο post (κείμενο και εικόνα).
One thought on “Social Media Posts: Βίντεο ή Εικόνα;”