Νέα

Η Καθοριστική Σημασία της Φωτογραφίας στο Digital Marketing

“The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.”
— Elliott Erwitt

Η γέννηση του ψηφιακού μάρκετινγκ σήμανε την έναρξη της διαδικτυακής επιρροής περισσότερο από ποτέ. Ό,τι γινόταν παλαιότερα κυρίως μέσω έντυπων μέσων (εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια) γίνεται πλέον από το διαδίκτυο μέσω των website και των πλατφορμών social media. Αυτά αποτελούν έναν όλο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσετε το brand awareness (αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης) σας.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να ξεχωρίσει και να αυξήσει τις πωλήσεις της;

Ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μιας επιχείρησης (είτε ακμάζουσας είτε αναπτυσσόμενης) εκτυλίσσεται πλέον στον ψηφιακό κόσμο. Η διαδικτυακή κοινότητα έχει αναπτυχθεί σε ένα κοινωνικά ενεργό μέσο επικοινωνίας και διάδοσης πληροφοριών. 

Πιθανόν γνωρίζετε ήδη κάποιες ψηφιακές τακτικές του digital marketing επιχειρήσεων – βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης , μάρκετινγκ περιεχομένου , λέξεις-κλειδιά , branding…

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που ενισχύει όλες αυτές τις κατηγορίες: οι εικόνες. 

Οι εικόνες προσθέτουν μια σημαντική ώθηση στο ψηφιακό μάρκετινγκ όλων των ειδών, καθώς είναι σε θέση να καλύψουν πολλαπλούς ρόλους.

Μια ακριβής, σαφής εικόνα θα δώσει στον πελάτη μια γρήγορη ιδέα του προϊόντος σας, είτε αυτό είναι αντικείμενο είτε είναι υπηρεσία. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να βομβαρδιστούν με κείμενο αμέσως μόλις μπουν στην ιστοσελίδα σας – να θυμάστε ότι έχετε περίπου 3 δευτερόλεπτα για να κερδίσετε τον χρήστη που την επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέσα σε 3 δευτερόλεπτα να του κινήσετε το ενδιαφέρον – να του δείξετε το ακριβές προϊόν (ή την υπηρεσία) που τον ενδιαφέρει και πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην καθημερινή του ζωή: αυτό ονομάζεται οπτικό πλαίσιο. Μόλις κερδίσουμε την προσοχή του καταναλωτή, μπορούμε να του παράσχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εικόνες στο Digital Marketing

  • Τα άρθρα με σχετικές εικόνες έχουν κατά μέσο όρο 94% περισσότερες συνολικές προβολές από τα άρθρα χωρίς εικόνες.
  • Ένα newsletter με φωτογραφίες συγκεντρώνει 45% περισσότερες προβολές από ένα δελτίο τύπου μόνο με κείμενο.
  • Το 60% των καταναλωτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική αναζήτηση δηλώνουν ότι προτιμούν να επικοινωνούν με μια επιχείρηση της οποίας η καταχώρηση περιλαμβάνει εικόνα.
  • Το 67% των χρηστών σε σελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου πιστεύει ότι η ποιότητα μιας εικόνας που απεικονίζει ένα προϊόν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά την λήψη της απόφασης αγοράς ή μη.
  • Στο Facebook σημειώνεται 37% περισσότερη απήχηση σε αναρτήσεις με φωτογραφίες από ό,τι σε αναρτήσεις χωρίς.

Όπως φαίνεται από αυτές τις στατιστικές, υπάρχει σαφής προτίμηση από τον αναγνώστη όταν πρόκειται για εικόνες σε άρθρα. Οι ποιοτικές εικόνες μπορούν να εμπνεύσουν το χρήστη να αλληλεπιδράσει περαιτέρω με το εκάστοτε μέσον, καθώς είναι γραφικά ελκυστικές με μια πρώτη ματιά, ενώ το κείμενο απαιτεί μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα αλληλεπίδραση για να προσελκύσει.

Οι 3 χρυσοί κανόνες για τις εικόνες που θα περιλαμβάνει ο ιστότοπός σας

Υπάρχουν 3 βασικά σημεία-κλειδιά που πρέπει να έχετε υπόψιν όταν πρόκειται να προσθέσετε εικόνες στον ιστότοπό σας:

  1. Οι εικόνες πρέπει να χρησιμοποιούνται νόμιμα! Αν οι εικόνες δεν είναι δικές σας, μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε εικόνες με την κατάλληλη άδεια, είτε παρέχονται δωρεάν (royalty free) είτε επί πληρωμή. Όμως η  καλύτερη επιλογή (ειδικά αν έχετε e-shop ή διαφημίζετε δικά σας προϊόντα) είναι να συνεργαστείτε με κάποιον φωτογράφο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε και τις δικές σας, μοναδικές φωτογραφίες!
  2. Οι εικόνες πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, δηλαδή η εικόνα να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το άρθρο σας, χωρίς pixelation. Οι εικόνες υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο ενισχύουν και το SEO της σελίδας σας!
  3. Οι εικόνες πρέπει να είναι σχετικές με το περιεχόμενό στο οποίο αναφέρονται, δηλαδή να έχουν νόημα στο πλαίσιο του περιεχομένου στο οποίο την προσθέτετε. Για παράδειγμα, το να συμπεριλάβουμε μια εικόνα ενός χαριτωμένου σκίουρου που τρώει ένα βελανίδι ως εικόνα του τίτλου μας για αυτό το άρθρο, απλά δεν θα είχε νόημα ή δεν θα προσέφερε καμία ουσιαστική αξία (ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένος είναι ο σκίουρος).

Στόχος είναι η προσθήκη εικόνων που είναι εύστοχες, καλαίσθητες και περιεκτικές, βελτιστοποιώντας έτσι την εμπειρία των επισκεπτών σας. Αυτό θα βοηθήσει στο να έχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και καλύτερα αποτελέσματα.

Επίλογος

Οι εικόνες είναι κάτι περισσότερο από μια απλή περιγραφή – σε ελάχιστο χρόνο ένας άνθρωπος που κοιτάει μια εικόνα συλλέγει πληροφορίες (συνειδητά και υποσυνείδητα) τις οποίες ένα απλό κείμενο είτε θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη ώρα για να του τις παρέχει είτε θα αδυνατούσε τελείως να επιτύχει κάτι τέτοιο. Η εικόνα μιλάει στο καλύτερο και πιο γενναιόδωρο μέρος της ανθρώπινης φύσης μας – την επιθυμία να μοιραστούμε αυτό που βρίσκουμε όμορφο και ενδιαφέρον με τους άλλους.

Οι εικόνες είναι πιο ελκυστικές και προκαλούν άμεσα επιθυμία ή συγκίνηση, ενώ το κείμενο χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επιτύχει αυτά τα συναισθήματα. Οι εικόνες είναι το μυστικό της επιτυχίας όταν πρόκειται για την ενίσχυση του SEO και την αύξηση της εμπλοκής των χρηστών. 

Επωφεληθείτε από τις οπτικές προτιμήσεις των online χρηστών για να κάνετε μια θετική αλλαγή στον ιστότοπό σας με έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο!

Αναλαμβάνουμε φωτογράφιση των εγκαταστάσεων της επιχείρησής σας και των προϊόντων για το e-shop της ιστοσελίδας σας. Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *